Ženski košarkaški klub "Vindi"

Ženski košarkaški klub Vindi Varaždin

 

Osvrt na sezonu 2019/2020

 

 

Kao i u većini sportskih klubova u ovoj situaciji pandemije virusom COVID-19, 60-tak košarkašica iz ŽKK Vindi, jedinog ženskog košarkaškog kluba u Varaždinskoj županiji, nestrpljivo čeka na povratak na košarkaške terene kako bi nastavile s treninzima i natjecanjima.

Sezona iza nas, u kojoj smo slavili i 25 godina našeg kluba, bila je vrlo uspješna, s postignutim zapaženim uspjehom kroz sve dobne kategorije.

O ostvarenim  rezultatima  u sezoni 2019./20 i planovima za  budućnost razgovarali  smo  s trenerima iz košarkaškog kluba Vindi Varaždin. 

Otvaranjem nove dvorane VI. OŠ za treninge Varaždinskih košarkaških klubova ostvaren je velik napredak u uvjetima treniranja i prilika za vraćanje košarke na pozicije koje košarka tradicionalno zaslužuje u Varaždinu i cijeloj županiji. 

 

Povećani broj treninga i angažman troje stručnih trenera za razne dobne kategorije omogućilo je formiranje novih trenažnih i natjecateljskih selekcija.

 

Prvi puta u povijesti ŽKK Vindi okupljena je  ekipa djevojčica do 11 godina starosti rođenih 2009. i 2010. (Z-11), koja je s trenerom Tiborom Vukovićem trenirala tri puta tjedno i sudjelovala u takmičenju Mini basket lige  Z-11 regije Sjever koja pokriva pet županija: Bjelovarsko –bilogorsku, Koprivničko - križevačku, Međimursku i Varaždinsku.  U trenutku prekida takmičenja odlukom Hrvatskog košarkaškog saveza u svezi s pandemijom, ekipa malih Vindica zauzimala je drugo mjesto uz stalni  napredak i realnu mogućnost odlaska među osam najboljih klubova u Hrvatskoj. Osim odlične atmosfere, velike volje i odaziva na treninge u Vindiju su ponosni na stalni porast broja djevojčica kojih danas ima dvadesetak  u dva navedena godišta.

 

Nešto stariju selekciju djevojčica rođenih 2007. i 2008. godine (Z-13), četiri puta tjedno trenira trenerica Ida Šnidarić. Ekipa djevojčica do 13 godina u sezoni 2019./20. natjecala se u Z-13  ligi regije Sjever.  Nakon odigranih 10 kola, Vindi je završio plasman na 5. mjestu.  Ovo je bila prva takmičarska sezona za većinu djevojčica i u tijeku natjecanja evidentan je ogroman napredak čemu su , uz marljiv rad na treninzima doprinijela i prva stečena iskustva u natjecanjima. Uz ovakav napredak, realno je očekivati da će u sljedećoj sezoni ova selekcija biti u samom vrhu po kvaliteti i rezultatima u regiji Sjever. Osim uspjeha u službenim utakmicama lige, ekipa je osvojila i drugo mjesto na tradicionalnom Martinjskom kupu u Virju.

 

Po završetku sezone  planirano je odigrati desetak prijateljskih utakmica i nastupiti na Otvorenom Prvenstvu Hrvatske za djevojčice rođene 2008. godine i mlađe, ali zbog trenutne pandemije ovi su planovi nažalost odgođeni.

 

 

Sljedeća starosna kategorija je selekcija pretkadetkinja rođenih 2005. godine i mlađe (Z-15) koje se po vodstvom trenera Tibora Vukovića natjecale u pretkadetskoj ligi regije Sjever i tri kola prije kraja u trenutku prekida prvenstva zauzimale 1.mjesto  s velikim izgledom plasmana među osam najboljih klubova u Hrvatskoj. 

Selekcija je sudjelovala na više turnira u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji te se pokazala kao ravnopravna i konkurentna velikim i renomiranim klubovima. Veći dio djevojčica iz  Z15 selekcije igrale su i kadetsku Z-17 ligu uz pojačanje s nekoliko djevojaka rođenih 2003. i 2004. godine. S ponosom ističemo pripadnicu ove selekcije, Paulu Žanić, Hrvatsku košarkašku reprezentativku koja je proteklo ljeto nastupila na Europskom Prvenstvu u Bugarskoj gdje je reprezentacija ostvarila izuzetan rezultat i omogućila povratak Hrvatske u "A" diviziju europske ženske košarke.  Zbog brojnih povreda i bolesti u samom startu lige izgubili smo priliku boriti se za najviši plasman, pa smo ostatak lige odlučili dati priliku mlađim igračicama i bez pritiska rezultata steći još jedno vrijedno iskustvo, te smo sezonu u ovoj selekciji završili na petom mjestu.

U organizaciji ŽKK Vindi, 07.prosinca 2019. novoj dvorani 6. OŠ održan je drugi turnir Svetog Nikole. Ove godine sudjelovalo je šest kadetskih ekipa iz Hrvatske i Slovenije, a prvo mjesto osvojila je odlična ekipa Pomurja iz Murske Sobote.

Krajem godine naša najbolja igračica, Paula Žanić, ostvarila je prijelaz u ŽKK Zagreb, gdje igra u seniorskoj selekciji u 1. Hrvatskoj košarkaškoj ligi, te u juniorskoj selekciji ŽKK Zagreba.

 

Našoj Pauli i ovom prilikom zahvaljujemo na izuzetnom doprinosu našem klubu i ostvarenim vrhunskim rezultatima te joj želimo puno uspjeha u budućnosti.

Neposredno pred početak pandemije započelo je i natjecanje Juniorskih ekipa regije Sjever. Sa  mladoj selekcijom u kojoj igraju samo dvije juniorke, tri kadetkinje i sedam pretkadetkinja započeli smo jako dobro, pobjedom u prvom kolu nad favoriziranom Koprivnicom (većina igračica igra seniorske kvalifikacije za 1. Ligu), a zatim nakon velikog vodstva propustili priliku za pobjedu u Virju te u trećem kolu pobijedili Radost iz Čakovca.

 

Nažalost, liga je prekinuta nakon samo 3 odigrana kola, pa se nadamo sličnom uspjehu u nadolazećoj sezoni.

 

Seniorska ekipa Vindi-ja, pomlađena djevojkama iz juniorske, kadetske i pretkadetske ekipe, pod vodstvom trenera Marka Škerbića, nastupila je ove sezone u natjecanju 2. Hrvatske lige - Skupine centar.

U 10 kola lige, Vindice su ostvarile 5 pobjeda i 5 poraza, te su se plasirale na 4. mjestu s ukupno pozitivnim skorom od postignutih 546 te primljenih 519 koševa.

Vrijedi istaknuti da su svi porazi Vindi-ja (izuzev domaće utakmice protiv prvaka Folke Borovje koja je završila rezultatom 41:52) bili minimalni, s koš razlikom od 5 ili manje koševa.

Seniorke Vindija ostavile su značajan trag u sezoni i činjenicom da je samo jedna ekipa u ligi (drugoplasirana Jabuka iz Zaprešića) primila manje koševa od nas. Plasman u ligu za prvaka 2. lige i popunu 1. lige izmakao nam je za samo 1 bod.

 

Ovakva pozitivna statistika, uz činjenicu da velik broj košarkašica seniorske ekipe dolazi iz mlađih uzrasta, naznaka je uspješne budućnosti ekipe i dobar oslonac za pripreme za sljedeću sezonu.

 

Ukupno  gledano, nova dvorana, veći broj termina i stručni treneri rezultirali su postignutim uspjesima u svim dobnim kategorijama i iskorakom kluba u radu s mlađim kategorijama. Danas u klubu imamo gotovo 60 djevojčica i djevojaka koje jedva čekaju ponovno treniranje, utakmice i  druženja. Klub je aplicirao na dva EU projekta iz programa Erasmus+ i to u projektu "Sport i kreativnost" kao nositelj projekta, te kao partner u jednom Slovenskom projektu. Ako se ostvare želje i realiziraju projekti, u idućoj sezoni bit će dosta putovanja, turnira i utakmica, što je garancija da će naše košarkašice u svim godištima i dalje s veseljem trenirati u našem klubu. Postignuti uspjesi potvrda su velikog potencijala za daljnji razvoj ženske košarke u Varaždinu. 

 

U pripremama za iduću sezonu pozivamo djevojčice rođene 2010. i 2011.godine  da nam se pridruže u stvaranju nove selekcije. 

 

 

 

 

 

ŽKK Vindi

Adresa

Dvorana Graberje

42000 Varaždin

Hrvatska

Kontakt

Ida Šnidarić

099/440-2829

info@kkvindi.hr

Web by eSENTIO